​Lening afbetalen lukt niet

Lening afbetalen lukt niet

Wat als je je lening niet meer kunt afbetalen

Je hebt een lening lopen bij een bank of instelling. Het kan dan gebeuren dat je ineens even krap bij kas zit, door wat voor een reden dan ook, en het niet lukt om de maandelijkse aflossing te betalen.  En wat als je werkgever je ineens ontslaat? Of als je toch in de ziektewet komt? Wat gebeurt er eigenlijk als je ineens elke maand niet meer aan de betalingsverplichtingen kan voldoen?

Afgelopen zomer liet het BKR (Bureau Krediet Registratie) weten dat er momenteel 720.000 consumenten in Nederland zijn met een betalingsachterstand op hun lening. Gelukkig valt er wel wat aan te doen. Zo is een goede voorbereiding, door zelf wat huiswerk te maken, het halve werk. Zorg dat je gedurende de lening een goede discipline hebt voor wat betreft het uitgeven van geld.  Geef niet onnodig uit aan zaken waarvan je bijna al zeker weet dat je verliest. Bijvoorbeeld fruitautomaten bij een snackbar, staatsloten of online gokspelletjes waarbij echt geld gebruikt wordt. Weet hoeveel je elke maand uitgeeft en wat er binnenkomt. Overweeg voor- en nadelen en overdenk het afsluiten van een verzekering bij de lening. Kortom, denk goed na want alleen dan kun je volop genieten.

Eén keer te laat betalen is niet erg

Eén keer te laat zijn met de maandelijkse aflossing betekent niet meteen dat de deurwaarder bij je aanbelt. Toch wil je dit altijd voorkomen, want als je er aan gewend raakt lijkt het makkelijker om de volgende keer weer te laat te betalen, maar dan met opzet of met een voorbedacht plan. Zo van als ik er toch niet voor gestraft wordt waarom zou ik dan op tijd betalen. Als na twee weken de aflossing nog niet binnen is bij de kredietverstrekker krijg je altijd een betalingsherinnering. Als je deze alsnog binnen twee weken betaalt is er niets aan de hand. Maar als dit vaker voorkomt en je vaker een herinnering krijgt, dan moet je gaan oppassen.

Ik kan de achterstand echt niet meer betalen

Kun je binnen twee weken het geld niet betalen ? Dan kan dit grote gevolgen hebben. De eerste stap is om direct contact op te nemen met je kredietverstrekker. Dit moet je echt doen. Doe je dit niet, dan kan de schuldeiser een deurwaarder of incassobureau inschakelen. Vanaf dat moment kan het misgaan. Wees er dus op tijd bij.

Geef daarom altijd eerlijk aan dat je de lening (even) niet meer kunt betalen en vraag of je wellicht een betalingsregeling kunt treffen met de kredietverstrekker. Je gaat dan in overleg met de kredietverstrekker om eventueel een nieuwe regeling met andere maandaflossingen en een andere afbetalingstermijn af te spreken. Dit heet ook wel een minnelijk akkoord of minnelijke schuldregeling. Meestal moet je hierbij het maximale bedrag aflossen dat je per maand kunt missen, en dus kan afbetalen. Dat wordt dan écht op de kleintjes letten als je zonder verdere problemen van de geldlening gebruik wilt blijven maken.

Schuldsanering: Je gaat failliet

Het kan ook voorkomen dat er geen overeenkomst wordt bereikt met de kredietverstrekker omtrent de betalingsregeling zoals omschreven in de vorige alinea. Dan kun je een schuldsanering aanvragen. Deze is wettelijk geregeld in de Wet Schuldsanering Natuurlijke Personen.  Je dient eerst failliet te worden verklaard via de rechter en vervolgens dien je een verzoek in bij de rechtbank. Deze kijkt vervolgens hoe de schulden zijn ontstaan en of een minnelijke schuldregeling echt niet mogelijk is. Als de schuldsanering toch wordt goedgekeurd door de rechter ga je een traject van gemiddeld 5 jaar in, waarna wordt bepaald of de schuld misschien wordt kwijtgescholden. Maar onthoudt, dit wil je echt niet meemaken en is echt geen pretje !

Waar vind ik hulp bij het oplossen van mijn schulden?

Als je er zelf echt niet meer uitkomt, is er altijd de mogelijkheid om schuldhulpverlening te krijgen. In Nederland zijn er heel veel Gemeentelijke Kredietbanken, sociale diensten en particuliere organisaties die hulp kunnen bieden. Het is dan wijs om je snel aan te melden bij een geregistreerde schuldhulpverleningsinstelling, welke bekend is bij de NVVK. Samen met de schuldhulpverlener wordt er gekeken naar mogelijke oplossingen om je te helpen. Probeer dit traject echter wel te voorkomen door verstandig te lenen.

Online een lening aanvragen

Verstandig lenen begint hier. Vergelijk de diverse kredietverstrekkers en vraag vrijblijvend meerdere offertes aan. Zo kun je goed vergelijken en de juiste lening afsluiten die bij jouw persoonlijke situatie past.

Direct online een lening aanvragen

 

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Lening afbetalen lukt niet