Schulden bij overlijden

Wat gebeurd er met leningen en schulden bij overlijden ?

Schulden bij overlijden zijn niet leuk voor de nabestaanden. Als u een persoonlijke lening heeft dan betaalt u vaak een ingebouwde premie voor als u overlijdt. Dat betekent dat uw schuld wordt  kwijtgescholden na overlijden. En dat betekent dat uw nabestaanden geen last hebben van uw lening of van uw schuld.

Dit is dus eigenlijk een verzekering voor het geval u overlijdt tijdens de looptijd van de lening. Dit noemt men een overlijdensrisicoverzekering.

Let goed op wat de premie voor deze overlijdensrisicoverzekering is die u betaald als u een lening afsluit en bekijk de voorwaarden goed.

Als er bij uw lening geen overlijdensrisicoverzekering zit en u wilt uw partner  en/of kinderen niet opzadelen met een restschuld van uw lening, dan kunt u ook zelf een overlijdensrisicoverzekering afsluiten. Deze kunt u voor een bepaalde tijd afsluiten of voor een bepaald bedrag. Dus wellicht niet het hele leenbedrag maar bijvoorbeeld de helft of 75%.

Waar u een overlijdensrisicoverzekering afsluit, mag u zelf bepalen. De kredietverstrekker mag u namelijk niet verplichten om de overlijdensrisicoverzekering bij hen af te sluiten.

Tip om geld te besparen bij overlijden van een naast familielid

U bent na het overlijden van uw naaste uiteraard niet in staat om over alles helder na te denken. Het volgende is een praktijkvoorbeeld welke u nu als tip tot u kunt nemen. We zijn hier eerlijk over in dit artikel.

Vaak is het zo dat u de bankzaken van uw partner ook regelt, of dat u deze zaken altijd samen heeft gedaan. Meestal heeft u dan een en/of rekening zodat u altijd bij het geld kan dat op de gezamenlijke rekening staat. Of vaak weet u de pincode van uw partner welke een eigen rekening had. Over de eigen persoonlijke privérekening van de overledene heeft u geen controle dus geven wij u graag de volgende tip:

Vertel de bank niet direct dat uw partner is overleden

Want zodra u dat doet staat de persoonlijke privérekening van de overledene gelijk op slot en kan niemand er meer bij.

Pas als u echte bewijzen heeft verzameld, via een dure notaris, dat u echt recht heeft op het geld dat op de rekening staat geeft de bank dit vrij.

Maar dan bent u echter wel 600 tot 800 euro armer aan notariskosten. En dit proces kan heel lang duren, vooral als er verre familie of vrijwel onvindbare familie gevonden moet worden. Deze familie moet dan verklaren dat zij ook recht, of geen recht, of afstand doen van de geldzaken van de overledene.

Het is dus verstandig nog even te wachten met het inlichten van de bank. Probeer, als u echt zeker weet dat de persoonlijke privérekening van uw partner enkel en alleen aan u toebehoort, deze rekening te beheren en er eventueel nog wat af te halen of te pinnen, zodat u niet onnodig eerst 6 maanden en 800 euro later er achter komt dat u inderdaad recht had op het saldo.

Deze tip is wellicht niet helemaal wettelijk gerechtvaardigd omdat u zich altijd aan de wet moet houden, maar het is zoals gezegd, een tip welke uit de echte praktijk komt. Doe ermee wat u wilt. We vertellen het u eerlijk. 

De bekende uitspraak die zeker in dit geval goud waard is is: "Don't tell the bank !"

Geld lenen na overlijden

Mocht u in de periode tussen het overlijden van uw partner of naaste familielid en het uitkeren van de levensverzekering of erfenis geld tekort komen, overweeg dan een minilening of persoonlijke lening. De lening kan u helpen de tijd te overbruggen zodat u zonder extra financiele zorgen (want die heeft u al genoeg in deze periode) even door kunt met uw leven.

Geld lenen om de schulden mee af te lossen

Schulden bij overlijden zijn te overbruggen. Natuurlijk kan het zo zijn dat de overledene schulden had die u erft. Als er, zoals eerder genoemd, geen overlijdensrisicoverzekering aan vast zat dan is de schuld dus ineens uw schuld geworden. De kredietverstrekker wil in dat geval natuurlijk altijd zijn geld terug, of het nu van de overledene is of van de erfgenamen. In dit geval kunt u de oude schuld aflossen met een nieuwe, goedkopere lening die op uw naam staat.

De huidige rente kan veel lager zijn dan bij de oude lening en de voorwaarden kunnen ook veel gunstiger zijn. Kortom het overwegen waard. Kijk voor aanbieders van persoonlijke leningen bij het overzicht van kredietverstrekkers op deze website.

Direct gratis vrijblijvend offertes aanvragen

Direct online aanvragen
U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Schulden bij overlijden