Rekenvoorbeeld: Wat kost het om geld te lenen ?

Wat kost het om geld te lenen ?

Wat kost het om geld te lenen ?

Wat kost het om geld te lenen ? Een voorbeeld:

Als u geld leent, moet u het ook weer terugbetalen. Logisch. U moet u over het geleende bedrag ook rente betalen. De hoogte van het bedrag dat u aan rente betaalt wordt bepaald door een aantal factoren, bijvoorbeeld het bedrag dat u leent en de aflossingsperiode.

Gedurende een aantal maanden betaalt u elke maand een deel van uw lening terug aan de bank:
-een deel aflossing en
-een deel rente.

Als u dat bedrag vermenigvuldigt met het aantal maanden dat u aflost en daar het oorspronkelijke geleende bedrag van aftrekt, ziet u precies hoeveel de lening u kost.

Rekenvoorbeeld bij een persoonlijke lening:

Stel u wilt een auto kopen van € 5.000.
Dan staat u voor de keuze: zal ik het geld lenen, dan kan ik de auto nu rijden of zal ik er toch voor sparen? Stel u besluit daarvoor een persoonlijke lening af te sluiten met een looptijd van drie jaar ofwel 36 maanden.
Stel dat de rente op de persoonlijke lening 10,5% op jaarbasis bedraagt. U betaalt elke maand € 161,44 terug voor aflossing en rente. Na drie jaar heeft u in totaal € 5.811,84 betaald. Het kost u dus ruim € 800 om de auto nú al te kunnen kopen, ipv over 36 maanden. Dat is ongeveer € 22,50 per maand: de rente die u betaalt naast de aflossing van het leenbedrag.

Voorbeeld 1:

U leent 5.000 euro voor 3 jaar (36 maanden)
Rente 10,5% per jaar
U betaald terug 36 x 161,44 = 5811,84 euro
Het kost u dus 811,84 euro om nu 5000 euro cash in handen te krijgen.

Voorbeeld 2:

U leent 10.000 euro voor 5 jaar (60 maanden)
Rente 5% per jaar
U betaald terug 60 x 189  = 11.340 euro
Het kost u dus 1340 euro om nu 10.000 euro cash in handen te krijgen.

Wilt u zelf spelen met een interactieve rekenmodule ? Kijk dan op onze lening-calculator en vul zelf alle bedragen en zie gelijk wat een lening u kost.

Direct naar de lening-calculator

Wat moet ik betalen als ik rood sta?

Rood staan is ook een vorm van geld lenen. Als u meer geld opneemt dan u op uw rekening heeft staan, leent u het kortstondig van de bank. Dit gaat als vanzelf en heeft u bij het openen van de rekening bij de bank zo afgesproken. Daarvoor betaalt u, net als bij een andere lening, rente. Die rente wordt berekend over het bedrag dat u negatief staat. Als u het hele jaar gemiddeld € 500 rood zou staan tegen 14,5% rente, dan betaalt u ongeveer € 72. Als u dit deelt door 12 ziet u dat u per maand € 6 moet betalen. Dat valt dus eigenlijk wel mee.

 

Vraag direct online gratis vrijblijvende offertes aan voor een persoonlijke lening die bij u past :

Direct online een lening aanvragen