6 tips voor als u gaat lenen

6 tips voor als u geld gaat lenen online

Wil je een lening (ook wel een consumptief krediet) afsluiten? Lees eerst deze 6 tips voor als je gaat lenen en voordat je je handtekening zet of definitief ja zegt tegen een overeenkomst. Het helpt je de juiste beslissing te nemen. Het gaat tenslotte om veel geld.

1. AFM of DNB vergunning

Controleer altijd of de kredietaanbieder of adviseur een vergunning heeft van de AFM (autoriteit financiele markten) of DNB (De Nederlandsche Bank). Via vergelijkingssites op internet kun je redelijk snel een beeld krijgen van de diverse kredietaanbieders die er zijn.

2. Bekijk goed wat een lening gaat kosten

De slogan ‘let op, geld lenen kost geld’ is er niet voor niets en is er om je te waarschuwen. Zorg dat je vooraf precies weet wat de lening gaat kosten. Bekijk en vergelijk de prijsopgaven van de diverse aanbieders.

Iedere kredietverstrekker moet de informatie in een zgn krediettabel op dezelfde wijze berekenen en aan jou presenteren. Zo kun je door goed te kijken naar het jaarlijks kostenpercentage (JKP), een goede vergelijking maken van de diverse kredietverstrekkers. Ook verschillen de voorwaarden onderling nogal eens dus lees die ook goed door en zet alles voor jezelf goed op een rijtje. Lees ook eens ons artikel over het verantwoord krediet maximum (VKM). Dit is een algemene regel over hoe je kunt lenen zonder in de problemen te komen.

3. Vraag een offerte aan

Als je een voorlopige keuze hebt gemaakt voor een kredietaanbieder, vraag je een vrijblijvende offerte op. Lees deze goed door en vergelijk de voorwaarden van meerdere offertes. Let op dat offertes altijd vrijblijvend zijn zolang je niets tekent of accepteerd. Soms lijkt het vrijblijvende te opdringering en teken je wellicht sneller dan dat je eigenlijk wilt. Trap daar niet in en blijf het hoofd koel houden.

Het is overigens verstandig om meerdere offertes aan te vragen bij diverse partijen. Elke offerte is kosteloos en vrijblijvend aan te vragen. Je zit nergens aan vast als je offertes aanvraagt. Vergelijk ze goed met elkaar en beslis dan met welke kredietverstrekker je in zee wilt gaan.

4. Gebruik je spaargeld

Gebruik je spaargeld als je dat eventueel hebt. Het is vaak veel goedkoper om eerst je spaargeld aan te spreken, voordat je een lening afsluit. Doe dit alleen als je het spaargeld niet voor een speciaal doel of reden hebt bewaard. Of als je vantevoren weet dat je het spaargeld binnenkort gaat gebruiken voor iets anders. Want dan moet je weer voor dat doel een lening afsluiten en niet voor het originele doel waar je de lening voor wilde afsluiten.

5. Zorg dat de looptijd van de lening niet langer is dan dat het product normaal gesproken meegaat

Sluit bijvoorbeeld geen lening af met een looptijd van 10 jaar voor een computer die waarschijnlijk veel eerder is afgeschreven en vervangen. Voor een redelijk nieuwe auto kan dit natuurlijk wel, en bovendien heeft een auto altijd nog een restwaarde waarmee je wellicht het restant van de lening kunt aflossen.

6. Maak zelf de juiste keuze

Laat je niet beïnvloeden door een kredietverstrekker die je opdringt om maar snel te tekenen of te accepteren. Leen niet meer dan het bedrag dat je met jezelf of je mede-beslissers van tevoren hebt afgesproken. Maak zelf de keuze want uiteindelijk ben jij degene die de kosten (aflossing en rente) moet betalen. Dus beslis niet te snel en denk even na voordat je je handtekening zet onder een contract. We hopen dat je van deze 6 tips voor als je gaat lenen iets kunt gebruiken !

 

Gratis vrijblijvende offertes aanvragen

laat-alle-kredietverstrekkers-zien-op-online-lening-net

Online alle kredietverstrekkers vergelijken

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > 6 tips voor als u gaat lenen