Lening bij scheiding
Wat doe ik met een lening bij scheiding
Je bent getrouwd en je gaat samen met je man/vrouw een gezamenlijke lening aan voor de aankoop van een auto, badkamer, keuken of andere grote verbouwing. Het kan dan een keuze zijn om de lening op gezamenlijke naam te zetten. Maar dan besluit je te gaan scheiden.
Dan willen jullie de lening bij scheiding wellicht zo snel mogelijk aflossen, zodat je ook financieel van elkaar kan scheiden. Dan moet je natuurlijk wel alles in één keer kunnen afbetalen. Vaak lukt dat niet zomaar. Dan is splitsen van de lening een goede optie. Bij het splitsen verdeel je de lening bijvoorbeeld 50/50 en zet je ieder zijn deel op eigen naam.
Een lening bij scheiding splitsen of de lening op één naam zetten is mogelijk, zolang jullie allebei akkoord gaan. Vaak doe je er verstandig aan om te wachten tot jullie scheiding volledig rond is en daarna te kijken of jullie de lening kunnen splitsen. Dan is het wel noodzakelijk dat jij en je partner het eens worden over het splitsen van de lening, want jullie zullen er allebei voor moeten tekenen.
Lening splitsen vaak niet mogelijk
Nadat jullie het eens zijn geworden, moet nu de kredietverstrekker dat nog. Een betrouwbare kredietverstrekker kijkt niet alleen of het uitgeleende bedrag terugbetaald kan worden, maar draagt er ook zorg voor dat jullie door splitsing van de lening niet in de financiële problemen terechtkomen.
In het kort: je ligt nog in scheiding en je wil van je gezamenlijke lening af? Splitsen of de lening op één naam zetten is mogelijk, zolang jullie allebei akkoord gaan. Zo niet dan is in één keer aflossen wellicht een optie, mits je dit bedrag in één keer kan betalen. Of je sluit jouw deel van de lening over op een nieuwe lening waarmee je de oude “gezamenlijke” lening afbetaald. Maar alleen voor jouw deel natuurlijk.
En als de ander dat ook doet op eigen naam, dan hebben jullie allebei 50% van de oude lening afbetaald en gaat ieder zijn eigen weg, met zijn eigen nieuwe overgesloten lening.
Tip:
Geef altijd aan je kredietverstrekker door dat je in scheiding ligt. De meeste kredietverstrekkers ‘bevriezen’ dan de lening. Dit betekent dat geen van beiden nog heropnames kunnen doen. Zo voorkom je dat je (toekomstige) ex zomaar extra krediet opneemt, om wat voor reden dan ook. Gezien de lening op gezamenlijke naam staat, zal de kredietverstrekker deze kosten uiteindelijk ook altijd op jullie allebei verhalen.
Een oude lening oversluiten op een nieuwe lening kan direct online geregeld worden.
Direct aan de slag: