Achteraf betalen is lenen

Achteraf betalen is eigenlijk een lening

Achteraf betalen van een aankoop is eigenlijk een vorm van lenen

Achteraf betalen is een manier van betalen waarbij de koper de goederen of diensten ontvangt voordat de betaling wordt afgerond. Dit is een populaire optie voor klanten die niet over voldoende middelen beschikken om de aankoop onmiddellijk te betalen. Hoewel veel bedrijven achteraf betalen aanbieden als een service aan hun klanten, is het eigenlijk een vorm van lenen.

Uitgestelde betaling is nu nog geen lening

De procureur-generaal van de Hoge Raad heeft geoordeeld dat er verandering moet komen omtrent het later betalen. Uitgestelde betaling wordt nu niet als lening beschouwd, maar deze functionaris adviseert dat dit onder de regels voor consumptief krediet moet vallen. De AFM en het Nibud hebben hun twijfels geuit over de gevolgen van deze regeling, maar wachten op het definitieve oordeel van de Hoge Raad.

De procureur-generaal van de Hoge Raad heeft geadviseerd om het achteraf betalen mee te nemen in de regels voor consumptief krediet. De Hoge Raad moet nog een definitief oordeel vellen, maar de AFM en het Nibud staan wel klaar om de gevolgen van deze regeling in de gaten te houden.

Er gelden thans 'Koop Nu Betalen Later' ( Buy Now Pay Later : BNPL) regelingen zoals die van Riverty (voorheen AfterPay) en Klarna die niet worden beoordeeld als consumentenkrediet. Aangezien geen rente wordt gevraagd betekent dat dat elke vorm van uitgestelde betaling formeel geen leningen zijn, dit is immers niet opgenomen in de Richtlijn consumentenkrediet.

Achteraf betalen Buy Now Pay Later BNPL

Eerst goederen ontvangen dan pas betalen 

Achteraf betalen is een vorm van krediet waarbij de koper de goederen of diensten ontvangt voordat de betaling wordt afgerond. Het is een soort lening waarbij de koper een bedrag leent dat hij of zij later moet terugbetalen. Meestal wordt er dan een rente in rekening gebracht, waardoor het voor de koper duurder uitpakt dan als hij of zij de aankoop direct had betaald.

De meeste bedrijven die achteraf betalen aanbieden, zijn er zich van bewust dat het een vorm van krediet is en berekenen daarom rente. De rente die wordt betaald, kan variëren van bedrijf tot bedrijf en hangt af van het bedrag dat wordt geleend. Daarnaast kunnen bedrijven een eenmalige vergoeding in rekening brengen voor de service die zij aanbieden.

Er zijn verschillende manieren waarop bedrijven kunnen profiteren van het aanbieden van achteraf betalen. Allereerst hebben bedrijven de mogelijkheid om meer klanten aan te trekken, omdat veel mensen de aankoop anders niet zouden kunnen betalen. Verder kunnen bedrijven de verkoop van hun producten verhogen door klanten te belonen voor het gebruik van hun service. Daarnaast kunnen ze meer winst maken door de rente die ze in rekening brengen.

Financiële risico's

Hoewel achteraf betalen een handige manier is om de kosten van een aankoop uit te stellen, kunnen er ook financiële risico's zijn. Als de koper het geleende bedrag niet op tijd terugbetaalt, kan dit leiden tot extra kosten zoals boetes of rente. Daarnaast kan het geleende bedrag ook worden verhoogd als de koper niet op tijd betaalt.

Het is belangrijk dat klanten die achteraf betalen goed op de hoogte zijn van de risico's en de eventuele kosten die gemoeid zijn met de service. Verder is het raadzaam om altijd een afspraak te maken met het bedrijf over de manier waarop de betalingen moeten plaatsvinden.

In het algemeen is achteraf betalen een goede optie voor klanten die een aankoop niet direct kunnen betalen. Hoewel het een vorm van lenen is, kan het de kopers helpen bij het beheren van hun financiën. Aan de andere kant moeten klanten de risico's en kosten van de service goed begrijpen, zodat ze kunnen voorkomen dat ze in financiële problemen komen.

Achteraf betalen kans op problemen met incassobureau

Jongeren tot 24 jaar grootste risicogroep

De AFM maakt zich bezorgd over de effecten van het kopen op afbetaling. Deze betaalmethode waarbij betalingen worden verdeeld in termijnen, lokt consumenten uit tot schuldenstapeling. Men kan eenvoudig meer kopen dan men, bij de afrekening, vervolgens kan betalen. Het Nibud onderschrijft de zorgen van de AFM. Dit vooral gezien het feit dat veel jongeren het BNPL systeem gebruiken. Jongeren tot 24 jaar zijn oververtegenwoordigd onder de groep die niet haar financiële verplichtingen na komt en in contact komt met incassobureaus.

Een minilening kan uitkomst bieden

Een minilening voor een korte periode tot maximaal 62 dagen kan een uitkomst zijn voor als je toch een aankoop wilt of moet doen en daar even geen geld voor hebt op dit moment.

€ 500,- lenen voor 30 dagen kost slechts € 2,47

Voor de kosten hoef je het niet te laten. De kosten zijn altijd nog lager dan de kosten die een incassobureau of bedrijf je rekent als je niet op tijd betaalt. Lees alles over minileningen op deze pagina en vraag vandaag nog online een minilening aan.

Minilening aanvragen


U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Achteraf betalen is eigenlijk een lening