BKR registratie

BKR toetsing of registratie: wat betekent dat ?

BKR registratie

Als u een lening afsluit krijgt u een BKR toetsing

Als u een lening wilt afsluiten dan wordt er door uw geldverstrekker een toetsing gedaan op uw kredietwaardigheid. Dit doen ze bij de stichting BKR in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Hier kunnen ze zien of u al leningen hebt lopen en of- en hoe u deze heeft terugbetaalt. Ook betalingsachterstanden kunnen ze hier van u zien.

Als u een lening afsluit krijgt u een BKR registratie

Als u een lening afsluit dan wordt dit door uw geldverstrekker vastgelegd in het Centraal Krediet Informatiesysteem. Dit is ondergebracht bij de Stichting BKR Bureau Krediet Registratie. Dit heet dus een BKR registratie. Hierin staat dan een overzicht van alle leningen die u heeft afgesloten. Ook eventuele betalingsachterstanden die bij deze registratie horen worden vastlegt.

Het BKR houdt dus precies bij wie er in Nederland een lening heeft afgesloten, bij wie en voor welk doel deze is afgesloten. Ook de hoogte van de lening en of de lening al dan niet geheel of gedeeltelijk is afbetaald staat genoteerd. Dit noemt men een BKR registratie.

Wanneer een BKR registratie

Een BKR registratie wordt altijd gedaan om er voor te zorgen dat u niet zomaar bij meerdere geldverstrekkers een lening afsluit. Zo zou u heel veel geld bij elkaar kunnen lenen bij meerdere instanties zonder dat deze dat van elkaar weten. Dat wordt met een BKR registratie voorkomen. Hierdoor kan uw schuld te hoog worden, of voorkomt dat u de ene schuld met de andere lening gaat aflossen. Dit is in principe niet verboden, als u ergens anders een nieuwe goedkopere of betere lening kunt krijgen. In ieder geval wordt er precies bijgehouden hoeveel uw schuld is en of u nog recht heeft op een extra geldbedrag bij de aanvraag van een nieuwe lening. Ook als u een hypotheek gaat aanvragen dan wordt er gecontroleerd of en hoeveel uw schuld is die u op dat moment al heeft lopen.

Het hebben van een BKR registratie heeft direct gevolgen voor de maximaal verkrijgbare hypotheek die u eventueel wilt gaan afsluiten ! Wees hier bewust van wanneer u een lening aangaat als u nog een hypotheek wilt gaan afsluiten in de toekomst.

Een BKR registratie blijft nog 5 jaar nadat de lening is afbetaald in het systeem staan. In die 5 jaar kunt u uiteraard weer een nieuwe lening afsluiten, want u heeft op dat moment geen openstaande schulden meer.

Leen zonder BKR toetsing via een minilening

Minilening aanvragen

Soorten BKR registraties

Een BKR registratie heeft twee varianten, te weten een positieve BKR registratie en een negatieve BKR registratie.

Positieve BKR registratie

Ten eerste als u helemaal geen lening(en) of hypotheek heeft, of de afgelopen 5 jaar niet heeft gehad, dan heeft u géén registratie.
Zowel, dan bent u geregistreerd met een positieve BKR registratie (of BKR codering genoemd) in de volgende gevallen, en alléén pas bij een bedrag hoger dan 250 euro:

 • U heeft een kredietlimiet op uw rekening. Dit betekent dat u kunt rood staan.
 • U heeft een creditcard waarbij u de schuld middels gespreide betalingen aflost.
 • U heeft een doorlopend krediet of een persoonlijke lening.
 • U maakt gebruik van een uitgestelde betaling (‘koop nu, betaal later’), voor bv de aankoop van een auto.
 • U maakt gebruik van een private lease-regeling.
 • Als u een abonnement neemt op bv een smartphone die duurder is dan 250 euro, en welke u middels een maandelijks bedrag afbetaald.
 • U heeft een lening voor een auto, scooter, computer of soortgelijke goederen afgesloten bij de dealer of leverancier van uw aankoop, om deze te financieren.
 • Als u bij een postorder bedrijf een regeling heeft getroffen voor uitgestelde betaling, dan is dit ook een soort van lening.

Zolang u netjes de aflossingen op tijd betaald is er niets aan de hand en blijft de registratie positief.

Negatieve BKR registratie

Als u een betalingsachterstand heeft op uw lening dan krijgt u een negatieve BKR registratie, ook wel een negatieve BKR codering genoemd. Uiteraard heeft u dan al aanmaningen gekregen en waarschuwingen van de kredietverstrekker. Tevens wordt bij een betalingsachterstand van meer dan 3 maanden op uw hypotheek ook een negatieve registratie vastgelegd.

BKR coderingen

Het BKR hanteert een aantal afkortingen en coderingen bij de registraties van kredieten en gsm-abonnementen.

 • AK – Aflopend Krediet (bijvoorbeeld de persoonlijke lening)
 • RK – Revolverend Krediet (bijvoorbeeld een doorlopend krediet of krediet op betaalrekening)
 • VK – Verzendhuiskrediet (denk hierbij aan krediet bij de Wehkamp, Neckermann )
 • TC – Telecommunicatievoorzieningen (dit zijn gsm-abonnementen)
 • SR – Schuldregeling (als er schuldsanering heeft plaats gevonden)
 • HY – Hypothecair krediet (dit wordt pas gemeld als er een achterstand is van meer dan 3 maanden )
 • RO – Deze melding vind plaats als u structureel ongeoorloofd een debetstand heeft op uw bankrekening.

Codering bij betalingsachterstand

Bij structurele betalingsproblemen worden de volgende codes gehanteerd:

 • A – Achterstandsmelding, deze melding vindt plaats na een bepaald aantal maanden achterstand
 • H – Herstelmelding, deze melding wordt geplaatst zodra een achterstand is ingelopen, hersteld.
 • 1 – Er is een achterstand waarvoor een betalingsregeling getroffen is
 • 2 – Het nog openstaande gedeelte van de lening is volledig opeisbaar gesteld
 • 3 – Er is 250 euro of meer op de schuld afgeboekt
 • 4 – De kredietnemer is onbereikbaar

BKR toetsing of controle

Een BKR toetsing is simpelweg een controle door de kredietverstrekker of u een BKR registratie heeft en welke dat dan is.  Kredietverstrekkers kunnen met de informatie van het BKR een aanvraag van een nieuwe lening of hypotheek beter beoordelen.
U kunt zelf uw eigen gegevensoverzicht bij het BKR opvragen. Zo ziet u welke leningen u heeft afgesloten.

Kan ik met een BKR registratie een lening of hypotheek afsluiten ?

Ja dat kan vaak wel. Dat is afhankelijk van de hoogte en soort lening die u al heeft lopen. Niet elke lening die u heeft is een reden om daarnaast niet nog een lening af te kunnen sluiten. De maximale hypotheek die u kunt krijgen wordt zeker negatief beïnvloed als u een BKR registratie heeft, echter dit is afhankelijk van de reeds lopende lening die u op dat moment heeft. Een gewone lening zal wellicht niet direct worden geweigerd, echter het maximaal te lenen bedrag dat u kunt krijgen zal lager zijn dan u wenst. Dit is allemaal om zich als kredietverstrekker in te dekken dat u de lening niet kunt afbetalen, en om u er voor te behoeden zichzelf heel diep in de schulden te steken, waar u misschien niet meer uitkomt met uw huidige of toekomstige inkomen.

Wijziging BKR regels per 1 december 2016

Wat er veranderd is in de BKR regelgeving per 1 december 2016:

U krijgt sinds 1 december 2016 ook een BKR registratie onder de volgende voorwaarden:

 • U leent meer dan 250 euro
 • U leent met een langere looptijd dan 1 maand
 • Geldig voor alle leenvormen zoals hierboven omschreven. We bedoelen hier dus een creditcard, prive leaseauto of postorderbedrijf. Ook het kopen van een auto op afbetaling met 0% rente of het kopen van een telefoontoestel welke u na 2 jaar met een maandelijks bedrag betaald, valt onder een krediet. Dus alle kredieten van meer dan €250 én die u langer dan 1 maand gebruikt worden geregistreerd.

Een minilening of Leenattent kan een oplossing bieden

Een minilening kan wel worden afgesloten zonder dat daar een BKR controle op wordt toegepast.  Een negatieve codering bij het BKR hoeft er niet per sé voor te zorgen dat u geen lening meer kunt afsluiten. Wel kan het gebeuren dat u te maken krijgt met een hogere rente doordat u tot een zogenaamde risicogroep behoort. Bij Leenattent bestaat ook de mogelijkheid om een lening te verkrijgen met een negatieve BKR codering.

Toch geld lenen met een BKR registratie

1 : Geld lenen zonder BKR toetsing

U kunt zeker wel geld lenen als u een BKR notering heeft. De beste oplossing hiervoor is dus het nemen van een minilening. Het te lenen bedrag is danwel niet meer dan 1500 euro, maar dat kan wel degelijk uitmaken als u bv een gsm-abonnement heeft die u een notering bezorgd heeft.
Meer informatie over het lenen zonder dat er een BKR toetsing plaatsvindt vind u in dit artikel of vraag direct een minilening aan:

Minilening aanvragen

2 : Geld lenen met een negatieve BKR notering

Bij Leenattent kunt u ook lenen met een negatieve BKR notering. Zij bemiddelen voor u de beste lening ondanks dat u een negatieve BKR registratie heeft. Vraag direct vrijblijvend en kosteloos een offerte bij Leenattent aan en ontdek hoeveel u kunt lenen met een negatieve BKR notering.

Direct online aanvragen bij Leenattent

 

Informatie video over de BKR registratie: (bron RTL Z)

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > BKR registratie