Checklist lenen

Checklist lenen

Gebruik een checklist als u geld gaat lenen

Direct online aanvragen


Controleer deze punten op onze checklist lenen

U wilt geld gaan lenen? Waar moet je precies op letten en waar moet je aan denken? Onderstaande checklist helpt je om goed voorbereid een lening af te sluiten.

 • Denk na over een lening

Kan je het nodige geld niet bij elkaar sparen?
Kijk of je echt moet lenen voor hetgeen je nu wilt kopen. Moet je het nu kopen of kan het ook wachten en dat je er voor gaat sparen.

 • Leensoort bepalen

Zoek je een lening waarbij je vooraf precies weet hoelang deze duurt en hoeveel je er aan kwijt bent? Kies dan voor een persoonlijke lening. Heb je echt snel een klein bedrag nodig dan is een minilening de beste uitkomst.

 • Financiële ruimte berekenen

Reken uit wat je per maand extra kwijt kan zijn aan het aflossen van een lening. Geef niet al je reserves uit aan een lening, maar probeer ook wat over te houden voor kleine onverwachte dingen.

 • Oude leningen eerst afbetalen

Kijk of je nog oude leningen hebt lopen die je wellicht eerst kan aflossen. Of neem een nieuwe lening die goedkoper is en betaal daar je oude lening mee af. Oftewel je leningen oversluiten heet dat. Controleer wel of je een boete moet betalen als je je oude lening sneller aflost dan afgesproken. En hoe hoog die boete is. En of het dan wellicht toch nog rendabeler is om hier een nieuwe lening voor af te sluiten.

 • Denk aan oversluiten van een bestaande lening

Zoals in de vorige paragraaf al genoemd, het oversluiten van uw oude leningen tot één nieuwe voordelige lening is een slimme zet. Dat geeft overzicht en daarmee rust.

 • Een vaste baan of een tijdelijke baan met een onzeker inkomen

Met een vaste baan heb je meer zekerheid waardoor je weet dat je de maandelijkse lasten kunt blijven betalen. Een tijdelijk contract geeft minder zekerheid dat je de maandlasten kunt blijven betalen. Neem dit mee in je overwegingen.

 • Ken je eigen financiële gedrag

Weet je wat je uitgeeft elke maand? En waar het geld aan opgaat? Besef dat als je nu elke maand niets overhoudt van je geld, dat je ook een lening wellicht niet af kunt betalen elke maand.

 • Voorwaarden checken

De allerbelangrijkste regel: Controleer de voorwaarden van elke offerte die je krijgt en vergelijk ze punt voor punt. Er zijn nog steeds grote verschillen tussen de kredietverstrekkers en hun voorwaarden. Kijk bijvoorbeeld naar het extra boetevrij aflossen, of dit mogelijk is en zo ja hoeveel.

 • Vergelijk de rente

De rente die je moet betalen voor een lening kan nogal verschillen per aanbieder. Een lage rente hoeft niet per se de voordeligste te zijn als de overige bijkomende kosten hoger zijn dan bij een ander. Dus nogmaals vergelijk de voorwaarden en de rente samen en bekijk wat je in totaal kwijt bent aan de lening van jouw keuze.

 • Het leendoel en de looptijd

Kijk waar je voor gaat lenen en of dit ook net zo lang meegaat als dat de lening loopt. Als je bijvoorbeeld een auto koopt die hooguit 5 jaar meegaat, wil je niet de jaren daarna nog aan het afbetalen zijn. Zorg er voor dat je de lening in 5 jaar kunt aflossen.

 • Looptijd bepalen

Bepaal de looptijd ven de lening die je wilt afsluiten. Wil je korter lenen en dus meer per maand aflossen of wil je een langere looptijd met lagere lasten per maand. Bedenk wel of je de aflossingen ook na langere tijd nog kunt blijven betalen.

 • Kredietverstrekkers checken

Online kunt u de diverse kredietverstrekkers natrekken door simpelweg de naam van de kredietverstrekker te googelen samen met het woord "review" of "ervaringen" er bij te zetten. U zult snel weten of de betreffende partij goede zaken doet of dater alleen maar negatieve berichten zijn te vinden online.

 • Houd rekening met je persoonlijke situatie

Gaat er wellicht wat veranderen in uw persoonlijke situatie ? Komt er gezinsuitbreiding of gaat u van baan veranderen? Gaat u trouwen, samenwonen of scheiden ? Dit heeft allemaal invloed op financiële huishouding en dus de mogelijkheid om een lening af te sluiten.

 • Vraag vrijblijvend offertes aan

Vraag altijd meerdere offertes aan bij zoveel mogelijk kredietverstrekkers. Offertes zijn altijd vrijblijvend en gratis. Al lijkt het soms niet zo, u zit nooit aan een offerte vast zolang u nergens een toezegging of handtekening heeft gezet.

Gratis vrijblijvend offertes aanvragen bij de beste online kredietverstrekkers:

Direct online aanvragen
U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Checklist lenen