​Wat is VKM

Het verantwoord krediet maximum (VKM)

Er bestaat een algemene regel om te bepalen hoeveel u verantwoord, dus zonder in de problemen komt, kunt lenen. Dit heet het verantwoord krediet maximum (VKM).
Dit maximum wordt bepaald door een aantal factoren die op u van toepassing zijn:

  • Netto maandinkomen
  • Netto maandinkomen partner
  • Bruto hypotheeklast per maand of
  • Huurkosten woning

Verantwoord krediet maximum is het bedrag dat u (de kredietnemer) maximaal verantwoord kunt lenen. Kredietverstrekkers willen, voordat zij een lening verstrekken, berekenen hoe hoog dit bedrag is om zeker te weten dat de lening verantwoord is.

Wil je veel meer lenen dan is het verstandig om nog eens goed na te denken over je plannen en wat je nu het beste kunt doen.

Een kredietverstrekker mag geen krediet verstrekken als dit niet verantwoord is. U moet immers de maandelijkse rente en aflossing van het geleende bedrag kunnen betalen, zonder dat daarvoor het benodigde bedrag voor wonen, eten, leven en eventueel sparen in het gedrang komt.

Dus kort samengevat: Check de haalbaarheid van je leendoel en het bedrag dat je wil lenen door een VKM-berekening te maken. Als het gewenste leenbedrag mogelijk is vul dan compleet en juist de aanvraag in. Stuur daarna alle originele documenten op zodat de verwerking van de aanvraag zo vlot mogelijk kan verlopen.

U bent hier: Home > Leningen begrippenlijst > Wat is VKM

U bent hier: Home > Leningen begrippenlijst > Wat is VKM