Aantal leningen en betalingsachterstanden gedaald in 2022

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Aantal leningen betalingsachterstanden gedaald in 2022

Betalingsachterstanden

Het Bureau Kredietregistratie (BKR) heeft zojuist de jaarlijkse BKR Monitor uitgebracht en daaruit blijkt dat er het afgelopen jaar minder mensen een achterstand hebben opgelopen met hun lening. Dit komt waarschijnlijk omdat mensen tijdens de COVID-19-pandemie hun hypotheekbetalingen konden pauzeren en de economische crisis die in 2019 begon, nu voorbij is.

8% daling van betalingsachterstanden

Het aantal leningen met een betalingsachterstand daalde van 667.000 naar 619.000 in 2022. Denk hierbij aan hypotheken en andere leningen. Maar dat aantal betekent niet dat slechts 619.000 mensen een betalingsachterstand hebben. Eigenlijk waren er eind 2022 439.000 mensen met betalingsachterstanden. Het BKR denkt dat er daardoor tienduizenden mensen zijn die meerdere betalingsachterstanden hebben.

Bij jongeren juist gestegen

Helaas is het aantal jongeren met betalingsachterstanden juist gestegen in vergelijking met het aantal leningen dat ze hebben. Vorig jaar hadden 73.000 jongeren een betalingsachterstand op hun lening of ander krediet. Gert Jaap Mooij, productmanager bij het BKR, denkt dat dit komt doordat jongeren financieel kwetsbaarder zijn. Ze hebben vaak tijdelijke banen en een onstabiel inkomen, waardoor het moeilijker wordt om hun betalingen bij te houden. Bovendien geven jongeren sneller geld uit en sparen ze minder dan ouderen.

De voorzitter van het BKR, Peter van den Bosch, vindt het belangrijk om te onderzoeken waarom jongeren betalingsachterstand oplopen. Jongeren hebben meestal niet veel geld gespaard, dus als ze meer betalingsachterstanden hebben, kan dit een teken zijn van grotere problemen.

Aantal leningen is 5% gedaald

Positief is dat het aantal persoonlijke leningen en mensen in schuldhulpprogramma's vorig jaar is gedaald. Eind 2022 stonden er 11,7 miljoen leningen geregistreerd bij het BKR, tegen 12,3 miljoen het jaar ervoor. Mooij denkt dat dit komt doordat mensen tijdens de pandemie meer hebben gespaard en hebben gewacht met het doen van grote aankopen vanwege de onzekerheid als gevolg van de oorlog in Oekraïne en de stijgende rente.

Tot slot kent het BKR zo'n 41.000 mensen die in een schuldhulpverleningsprogramma zitten, een daling ten opzichte van de 46.000 een jaar eerder. Maar dat is minder dan 10% van de mensen met betalingsachterstanden. Het BKR wil uitzoeken hoe de overige 90% rondkomt, want die informatie hebben ze nu niet.

Bron: BKR

Regel hier je persoonlijke lening

Via online-lening.net kun je zelf vrijblijvend en zo veel als je wil gratis offertes aanvragen voor een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker naar keuze.

direct gratis offertes

De goedkoopste persoonlijke lening

Direct een gratis offerte voor de goedkoopste persoonlijke lening van dit moment

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Aantal leningen betalingsachterstanden gedaald in 2022