Maximale lening per 1 januari 2021 omlaag

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > ​Maximale lening gaat per 1 januari 2021 omlaag

Minder kunnen lenen in 2021

Vanaf 1 januari 2021 is het maximale bedrag dat je kunt lenen een stuk minder

Dit komt omdat de kredietverstrekkers de regels moesten aanpassen van toezichthouder AFM. Dit doet de AFM om de kans kleiner te maken dat mensen zo veel lenen dat ze er door in de financiële problemen raken.

Bij de aanvraag van een lening wordt er altijd gekeken naar het inkomen en de vaste lasten. Zo kan men berekenen hoeveel je kan lenen zonder dat je in de problemen komt.

Andere vaste lasten worden meegerekend

Maar nu moet er ook gekeken worden naar andere vaste lasten die eerder niet meegenomen werden. Denk hierbij aan de kosten voor de auto, de eigen woning, onroerendzaakbelasting, waterschapskosten en verzekeringen.

Dit zijn allemaal vaste lasten die er voor zorgen dat je minder overhoudt per maand.

Het bedrag wat je dan nog overhoud kan dan gebruikt worden voor een lening. Echter de eis om een minimale hoeveelheid geld over te houden om een lening aan te vragen gaat omhoog. Dat betekent dat je dus per saldo minder kunt lenen.

Dit bedrag, de opslag, is dus hoeveel extra iemand in de maand moet overhouden om in aanmerking te komen voor een lening. Een voorbeeld: Voor een alleenstaande is dit met een paar tientjes verhoogd. Hij of zij moet nu 40 euro extra overhouden. Dat is voor volgend jaar fors meer: 275 euro.

Lager inkomen

Iedereen moet meer overhouden en dat betekent dat iedereen dus ook minder kan lenen. Vooral mensen met een lager inkomen kunnen van alle groepen nu minder lenen.

De strengere regels hebben dus als gevolg dat consumenten minder snel nieuwe aankopen doen of een verbouwing kunnen financieren.

Regel nu alvast je lening

Nu je weet dat per 1 januari 2021 de regels strenger worden, is het wellicht wijs om nu al een lening aan te vragen voor die grote verbouwing. Nu kun je nog tegen de regels van 2020 lenen, straks een stuk minder. Dan wordt die uitbouw misschien geen 4 meter maar 3 meter diep. 

De goedkoopste persoonlijke lening

Direct een gratis offerte voor de goedkoopste lening van dit moment


Geld lenen met negatieve BKR lening online aanvragen
U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > ​Maximale lening gaat per 1 januari 2021 omlaag