Maximale rente voor leningen stijgt naar 14% op 1 juli 2023

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Maximale rente voor leningen stijgt naar 14% op 1 juli 2023

Particulier geld lenen

Vanaf 1 juli stijgt de maximale rente die aanbieders mogen vragen voor consumptief krediet van 12% naar maximaal 14% per jaar. Dit kan leiden tot hogere kosten voor lenen, rood staan en kopen op afbetaling.

Deze stijging wordt veroorzaakt door de toename van de wettelijke rente van 4% naar 6%. De wettelijke rente maakt deel uit van de maximale kredietvergoeding en veranderingen hierin hebben invloed op de maximale kosten van het krediet.

De wettelijke rente is gekoppeld aan de rente van de Europese Centrale Bank (ECB) en stijgt vanaf 1 juli van 4% naar 6%. Met een hogere rente probeert de ECB de hoge inflatie onder controle te houden. De rente is het afgelopen half jaar aanzienlijk gestegen.

Wettelijke rente + maximale opslag

De maximale kredietvergoeding bestaat uit twee onderdelen: de variabele wettelijke rente en een maximale opslag. Als gevolg van de stijging van de wettelijke rente neemt de totale maximale kredietvergoeding nu ook toe. De maximale opslag stelt kredietverstrekkers in staat om het risico op wanbetaling te beoordelen, kosten te dekken en winst te maken. Deze opslag is vorig jaar verlaagd van 12% naar 8% en blijft hetzelfde.

Het ministerie van Financiën waarschuwt voor het aangaan van leningen zonder goed na te denken. Het kan verleidelijk zijn om bijvoorbeeld een kortlopende lening aan te gaan om een grote aankoop of onverwachte uitgave te financieren. Maar door de stijgende rente ben je uiteindelijk duurder uit. Het ministerie biedt voorlichting door middel van financiële begeleiding en programma's die wijzen op de risico's van rood staan en het te gemakkelijk lenen.

Regel hier je persoonlijke lening

Via online-lening.net kun je zelf vrijblijvend en zo veel als je wil gratis offertes aanvragen voor een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker naar keuze.

direct gratis offertes

De goedkoopste persoonlijke lening

Direct een gratis offerte voor de goedkoopste persoonlijke lening van dit moment

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Maximale rente voor leningen stijgt naar 14% op 1 juli 2023