Maximale wettelijke rente op leningen per 1 jan 2023 omhoog

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Maximale wettelijke rente op leningen per 1 jan 2023 omhoog

Maximale rente omhoog per 1-1-2023

Maximale rente verhoogd van 10% naar 12%

Als je een lening afsluit, betaalt je rente. Dat is de totale kredietvergoeding die een kredietverstrekker, bijvoorbeeld een bank, aan jou berekent.

De maximale rente op kredieten bedraagt sinds 1 januari 2023 12%.
Dit komt omdat de maximale rente bestaat uit de wettelijke rente met een opslag van acht procentpunt. Omdat de wettelijke rente stijgt van 2% naar 4%, wordt de maximale rente automatisch 12%.  De wettelijke rente is gekoppeld aan de renteontwikkeling in de markt. 

Het is voor kredietverstrekkers duurder geworden om geld in te kopen. Deze maximale rente krediet, ook wel de maximale kredietvergoeding genoemd, geldt voor alle soorten consumptief krediet. Het kan dus duurder worden om geld te lenen.

Voorbeeld maximale rente

Bij een kredietvergoedingspercentage van 12% moet je over elke geleende euro 0,12 rente per jaar betalen. Dus als je 1.000 leent, moet je ieder jaar 12% van 1.000 aan rente betalen. Tenminste als de rente op jouw lening 12% bedraagt. In vele gevallen is dit lager.

We praten hier alleen over de maximaal toegestane rente die wettelijk gevraagd mag worden.

In de praktijk zullen de jaarlijkse rentekosten lager liggen. Dat komt omdat je ook aflost op de lening en je alleen rente betaalt over het nog uitstaande bedrag.

Minileningen 

De maximale kredietvergoeding geldt ook voor flitskredieten. Dit zijn kredieten met een looptijd korter dan 3 maanden.

Goed vergelijken

De rentetarieven zijn alsmaar stijgende en verwacht wordt dat die stijging nog verder zal toenemen. Dit maakt het nog belangrijker om als consument goed te gaan vergelijken tussen verschillende kredietverstrekkers.

Online-lening.net biedt hiervoor de juiste ondersteuning. Als populair informatiekanaal op het gebied van leningen voor consumenten kunnen wij u helpen de persoonlijke leningverstrekker te vinden die het beste bij uw situatie past. 

Regel hier je persoonlijke lening

Via online-lening.net kun je zelf vrijblijvend en zo veel als je wil gratis offertes aanvragen voor een persoonlijke lening bij een kredietverstrekker naar keuze.

De goedkoopste persoonlijke lening

Direct een gratis offerte voor de goedkoopste lening van dit moment:

Geld lenen
U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Maximale wettelijke rente op leningen per 1 jan 2023 omhoog