Een gratis smartphone met een abonnement is een lening
Telefoonabonnement als lening
Als je een telefoonabonnement wilt afsluiten met daarbij een “gratis” smartphone, dan kan het zijn dat de provider dit abonnement weigert te leveren aan jou. Er gelden vanaf 1 mei 2017 nieuwe regels. De telecomproviders zijn nu verplicht te controleren of je de maandelijkse kosten wel terug kunt betalen. Ze zien je nieuwe telefoonabonnement als lening.
Als je dus een telefoonabonnement hebt afgesloten samen met een mobiele telefoon voor een vaste prijs per maand, dan is dit een lening. Je betaalt de kosten van de mobiele telefoon namelijk af tijdens je abonnement.
Ook wordt zo’n abonnement vanaf nu geregistreerd bij het BKR. Dat kan invloed hebben bij het aanvragen van andere leningen in de toekomst, zoals een hypotheek of een autolening.
Online-lening.net heeft 5 vragen en antwoorden voor je verzameld waarbij we uitleggen waarom een telefoonabonnement als lening wordt gezien:
1 – Wat is er veranderd vanaf 1 mei 2017 ?
Als je in een telefoonwinkel of online een smartphone koopt, in combinatie met een abonnement, dan wordt je kredietwaardigheid gecheckt bij het BKR. Dat gebeurt bij toestellen vanaf 250 euro. Dus bij alle iPhones en toestellen uit de Galaxy-serie van Samsung bijvoorbeeld.
Is je lening voor de mobiele telefoon dus hoger dan € 250? Dan wordt jouw lening geregistreerd bij het Bureau Kredietregistratie (BKR). Deze registratie kan gevolgen hebben voor de aanvraag van een andere lening, waaronder een hypotheek.
De provider vraagt hierbij informatie over hoeveel je verdient en wat het bedrag is dat je maandelijks kwijt bent aan vaste lasten. De lening wordt voorgelegd aan het Bureau Krediet Registratie, beter bekend als BKR. Dit bureau kijkt of je ook andere leningen hebt lopen en of je netjes alle aflossingen op tijd hebt betaald. Met al die informatie wordt berekend of je genoeg te besteden hebt om het toestel af te betalen, ofwel of je kredietwaardig genoeg bent om een toestel op afbetaling te kopen.
Mocht je nou echt maar een paar honderd euro te kort komen, overweeg dan een minilening. Hierbij wordt de BKR controle overgeslagen. Dan kan je met dat geleende geld direct een toestel kopen.
2 – Waarom is deze wet gemaakt ?
De Hoge Raad bepaalde in 2014 dat het ontvangen van een ‘gratis’ telefoon bij het afsluiten van een abonnement eigenlijk een soort lening is. Daarom is de “Wet op het financieel toezicht” van toepassing op dit soort regelingen. Het afsluiten van een abonnement met een “gratis” toestel op afbetaling staat gelijk aan uitgesteld betalen bij een bank, een webwinkel of autodealer. Kortom een lening dus.
De Minister van Financiën bepaalde vervolgens dat providers zelf met een regeling moeten komen om consumenten te beschermen tegen te hoge leningen. Dat is de providers uiteindelijk niet gelukt. Daarom is er nu een wettelijke regeling van kracht per 1 mei 2017.
3 – Welke gevolgen heeft dit voor toekomstige leningen ?
Als je nu een abonnement afsluit met een toestel op afbetaling met een totaalprijs van 250 euro of hoger, dan wordt dat geregistreerd als een krediet bij het BKR. Meestal duurt zo’n abonnement één of twee jaar. Daarna heb je je toestel afbetaald, en heeft de lening geen invloed meer op toekomstige leningen. Maar als je in die één of twee jaar besluit een huis te kopen of een autolening af te sluiten, dan zul je (iets) minder kunnen lenen omdat je dus nóg een lening hebt lopen.
4 – Wat als ik nu niet het toestel kan krijgen dat ik eigenlijk wil ?
Je hebt hiervoor meerdere oplossingen die je kan toepassen:
- Wil je persé die ene iPhone, Samsung Galaxy S10 of Nokia, dan kun je proberen de telefoon in één keer geheel te betalen en sluit je daarnaast een sim-only abonnement af. Hiervoor kun je desnoods een minilening afsluiten.
- Als je dat toch te duur vindt, kun je proberen een deel van de telefoon te betalen. Als het resterende bedrag dan onder de 250 euro uitkomt, is er alsnog niks aan de hand en krijg je geen BKR registratie.
- De laatste optie is dat je simpelweg een goedkoper toestel neemt waardoor je geen BKR registratie oploopt.
5 – Heeft het ook invloed op mijn lopende abonnementen?
Nee. De regels gelden alleen voor nieuwe abonnementen en verlengingen vanaf 1 mei 2017 waarbij je een nieuw toestel op afbetaling koopt.
Geld lenen voor een smartphone zonder BKR registratie kan met een minilening :