Verantwoord lenen

Verantwoord geld lenen

Verantwoord lenen. Wat is dat. Een korte uitleg: Stel dat de auto het begeeft en het heel duur is om deze te laten repareren of dat er zelfs een andere auto gekocht moet worden. Of je wilt je huis graag verbouwen. Je kunt dan overwegen om daarvoor geld te lenen. Maar past de lening die je online wil afsluiten wel in jouw persoonlijke budget ofwel kun je dat met je (gezamenlijke) inkomen wel aan ? Dat kun je snel en simpel vaststellen met een Risicometer Lenen van het Nibud.

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om verantwoord geld te lenen. Ten eerste is het belangrijk om te overwegen of je het geld echt nodig hebt en of je in staat bent om de lening terug te betalen. Het is ook verstandig om verschillende aanbieders van leningen te vergelijken om erachter te komen welke geldverstrekker de beste voorwaarden heeft. Als je twijfelt of je een lening kunt betalen, kun je het beste contact opnemen met een financieel adviseur om advies te vragen over hoe je verantwoord geld kunt lenen.

Past de lening wel in je begroting?

Geld lenen kost geld, dat heb je zeker al eens gelezen. Dit komt door de rente die je moet betalen bovenop het geleende geldbedrag. Een lening brengt een maandelijkse betalingsverplichting met zich mee, vaak voor een langere tijd, meestal enkele jaren. Je vaste lasten worden daardoor dus hoger en je vrije bestedingsruimte wordt daardoor lager. Blijft er dan wel genoeg geld over voor al je andere uitgaven?

Je kunt dit zelf eenvoudig nagaan door eens goed je netto inkomsten op een rij te zetten, met daarnaast een overzicht van je netto uitgaven. Daar hoort echt alles bij, dus ook losse pinautomaat opnames, pinnen tijdens het boodschappen, winkelen en tanken. En dan natuurlijk de vaste lasten die er altijd al zijn, zoals gas, water, elektra, huur, hypotheek, verzekeringen (meestal per jaar betaald maar deel deze door 12 voor het maandbedrag), vakanties, schoolgeld en uitzonderlijke uitgaven van bv een nieuwe wasmachine, koelkast of televisie.

Denk goed na

Wat er na de berekeningen dan netto overblijft is dus wat je in principe vrij te besteden hebt. Wat kun je daarvan missen? Verantwoord lenen begint met goed overwegen. Je kunt bijvoorbeeld de helft daarvan als maandbedrag gebruiken voor een lening. Dan weet je gelijk hoelang je dit vol dient te houden als je een lening afsluit met deze aflossing.

Wil je meer aflossen? Dan is de looptijd vanzelf korter, en minder dan word de looptijd langer. Dit is een overweging die je zelf moet maken, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en factoren die meespelen. Gaan er kinderen het huis uit? Of komt er een kind bij? Krijg je een andere baan? Of ga je juist je baan verliezen? Of ga jij of je partner minder of juist weer meer werken?

Verantwoord lenen doe je via online-lening.net

Je ziet het is niet eenvoudig, maar met een goed overzicht van al je inkomsten en uitgaven kun je uiteindelijk goed bepalen of en welke lening je kunt afsluiten.

In het overzicht op deze website kun je alle kredietverstrekkers vergelijken en online een vrijblijvende offerte aanvragen. Zo kun je goed vergelijken en de juiste lening afsluiten bij de offerte die het beste bij je past.

Direct naar het overzicht van zakelijke kredietverstrekkers
U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Verantwoord lenen