Verantwoord lenen

Een lening afsluiten: is dat verantwoord ?

Verantwoord lenen

Verantwoord lenen. Wat is dat. Een korte uitleg: Stel dat de auto het begeeft en het heel duur is om deze te laten repareren of dat er zelfs een andere auto gekocht moet worden. Of u wilt uw huis graag verbouwen. U kunt dan overwegen om daarvoor geld te lenen. Maar past de lening die u online wilt afsluiten wel in uw persoonlijke budget ofwel kunt u dat met uw (gezamenlijke) inkomen wel aan ? Dat kunt u snel en simpel vaststellen met een Risicometer Lenen van het Nibud.

Past de lening wel in uw begroting?

Geld lenen kost geld, dat heeft u zeker al eens gelezen. Dit komt door de rente die u moet betalen bovenop het geleende geldbedrag. Een lening brengt een maandelijkse betalingsverplichting met zich mee, vaak voor een langere tijd, meestal enkele jaren. Uw vaste lasten worden daardoor dus hoger en uw vrije bestedingsruimte wordt daardoor lager. Blijft er dan wel genoeg geld over voor al uw andere uitgaven? U kunt dit zelf eenvoudig nagaan door eens goed uw netto inkomsten op een rij te zetten, met daarnaast een overzicht van uw netto uitgaven. Daar hoort echt alles bij, dus ook losse pinautomaat opnames, pinnen tijdens het boodschappen, winkelen en tanken. En dan natuurlijk de vaste lasten die er altijd al zijn, zoals gas, water, elektra, huur, hypotheek, verzekeringen (meestal per jaar betaald maar deel deze door 12 voor het maandbedrag), vakanties, schoolgeld en uitzonderlijke uitgaven van bv een nieuwe wasmachine, koelkast of televisie.

Denk goed na

Wat er na de berekeningen dan netto overblijft is dus wat u in pricipe vrij te besteden heeft. Wat kunt u daarvan missen? Verantwoord lenen begint met goed te overwegen. U kunt bv de helft daarvan als maandbedrag gebruiken voor een lening. Dan weet u gelijk hoelang u dit vol dient te houden als u een lening afsluit met deze aflossing. Wilt u meer aflossen? Dan is de looptijd vanzelf korter, en minder dan word de looptijd langer. Dit is een overweging die u zelf moet maken, afhankelijk van uw persoonlijke situatie en factoren die meespelen. Gaan er kinderen het huis uit? Of komt er een kind bij ? Krijgt u een andere baan ? Of gaat u juist uw baan verliezen? Of gaat u of uw partner minder of juist weer meer werken?

Verantwoord lenen

U ziet het is niet eenvoudig, maar met een goed overzicht van al uw inkomsten en uitgaven kunt u uiteindelijk goed bepalen of en welke lening u kunt afsluiten.

In het overzicht op deze website kunt u alle kredietverstrekkers vergelijken en online een vrijblijvende offerte aanvragen. Zo kunt u goed vergelijken en de juiste lening afsluiten bij de offerte die het beste bij u past.

 

Overzicht kredietverstrekkers