Controleer altijd de rentevorm die door de aangeboden lening wordt gebruikt. Met deze tip vermijdt u verrassingen achteraf. Kredietverstrekkers bieden meestal een vaste of variabele rente aan. In dit artikel vindt u alles over de rentevormen die aangeboden kunnen worden.
Welke rentevormen zijn er
In de meeste gevallen is de rentevorm niets om u zorgen over te maken. Echter zijn er wel situaties waarin een rentevorm wordt aangeboden die op den duur helemaal niet aantrekkelijk is. Hieronder vindt u de verschillende rentevormen en in welke situaties deze meestal aangeboden worden.
Variabele rente
De meeste consumptieve kredieten worden tegen een variabele rente verstrekt. Consumenten benutten deze leningen voor extra financiële ruimte in plaats van voor een eenmalige uitgave. Deze rentevorm is over het algemeen voordeliger dan een vaste rente, maar kan tussentijds wel toenemen of dalen.
Leenvormen die standaard tegen een variabele rente verstrekt worden, zijn WOZ krediet, rente krediet, spaarkrediet en plus krediet.
Vaste rente
Veel consumptief krediet wordt tegen een vaste rente aangeboden. De persoonlijke lening is hier het grootste en meest bekende voorbeeld van. Deze leenvorm komt standaard met een vaste rente die gedurende de looptijd niet zal wijzigen. Meestal moet er voor een lening met een vaste rente een lichtelijk hogere vergoeding betaalt worden.
Leenvormen die standaard tegen een vaste rente worden verstrekt, zijn: persoonlijke lening, annuitaire lening, seniorenkrediet, huurkoop.
Instap-rente
In dit geval spreken we over een mogelijk gevaarlijke rentevorm. Kredietverstrekkers kunnen gebruik maken van een zogenoemde instaprente om nieuwe klanten te werven. Na verloop van tijd wordt de rente van de lening verhoogt. Het verschil kan oplopen tot meerdere procenten rente. Onze tip is om altijd te controleren of deze rentevorm wordt aangeboden, en zo ja, hoe hoog de rente zal zijn nadat deze actieperiode afloopt.
De instap-rente wordt meestal aangeboden bij leningen die standaard met een variabele rente worden aangeboden.
Een kredietverstrekker of tussenpersoon zal niet altijd even simpel toegeven dat de rente die zij aanbieden, een instap rente is. Voor de instaprente moet wel goed opgelet worden. U denkt in het begin dat u het mooi voor elkaar heeft met uw lening met zijn lage rente. Dan neemt plots de rente toe en voelt u zich in het ootje genomen.
Vooraf kunnen er prima recensies gelezen worden over de kredietverstrekker of tussenpersoon om het juiste beeld te krijgen. Die zijn meestal eerlijker over de rente en de lening dan de dienstverlener zelf.
Rente en JPK (Jaarlijks Kosten Percentage)
Gewone rente exclusief de kosten
Als u een rente percentage ziet staan bij een lening, let dan goed op waar het over gaat. Meestal gaat het over de verschuldigde rente per jaar. Maar dat is niet altijd even duidelijk. Soms vermeldt men de rente per maand. Let daar dus goed op. Naast de “gewone” rente die vermeldt wordt kunnen er nog kosten bijkomen zoals afsluitkosten. Die komen er dan nog bij.
JKP, Jaarlijks KostenPercentage (rente inclusief de kosten)
Daarnaast staat ook vaak het JKP vermeldt. Dit is de werkelijke rente die u per jaar kwijt bent aan de lening, inclusief alle kosten. Dus als voorbeeld een rente wordt vermeldt van 5%, en er komen nog kosten bij van 1% voor het afsluiten van de lening, dan is uw jaarlijkse daadwerkelijke rente een stukje hoger. Het JKP is een getal wat u inzicht geeft in de daadwerkelijke kosten per jaar. Als de rente en de JKP-rente hetzelfde zijn, dan betaalt u dus geen extra kosten, en is de daadwerkelijke rente ook de rente die u kwijt bent per jaar.
Rente vergelijken
Om een goed inzicht te krijgen hoeveel rente een lening kost en hoe hoog de rente bedraagt bij de diverse kredietverstrekkers is het van belang dat u meerdere offerte opvraagt bij de kredietverstrekkers uit de lijst. Vergelijk de offertes goed, bekijk goed welke rente en JKP ze rekenen en beslis zelf met welke kredietverstrekker u in zee gaat.
Kies zelf uit de lijst van kredietverstrekkers en vraag gratis en vrijblijvend offertes aan: