​In het rood staan

Als u een bankrekening hebt, dan kunt u wellicht in het rood staan

Wat betekent rood staan

Rood staan betekent dat het saldo op uw gewone betaalrekening onder de nul is gezakt, oftewel negatief. Dit kan ook een keuze zijn van de bank of wat u zelf wilde bij het openen van de bankrekening. Rood staan betekent in de min, ofwel een negatief saldo. Het bedrag op uw rekening is dus onder de nul. In het rood staan is eigenlijk niet verstandig, want pas de volgende maand komt uw salaris weer op uw rekening. Wanneer u steevast aan bijvoorbeeld het einde van de maand even in het rood staat, kunt u er echter eveneens voor kiezen om een zogenaamd kaskrediet af te sluiten. Een kaskrediet maakt het mogelijk om voor een bepaald bedrag in min te gaan. Hou er wel rekening mee dat u voor dat bedrag een bepaalde waarborg moet kunnen bieden en dat een kaskrediet vaak slechts voor een beperkte periode afgesloten kan worden. Daarnaast dient u er eveneens rekening mee te houden dat er vaste basiskosten in rekening worden gebracht. In zowat alle gevallen gebeurt dit per kwartaal en wanneer het kaskrediet ten einde loopt.

Wat kost rood staan

Rood staan kost geld. Het is immers een onbedoelde lening. U heeft meer geld uitgegeven dan u op uw rekening had staan. Het teveel aan uitgegeven geld (het bedrag onder de nul) heeft de bank eigenlijk aan u voorgeschoten. Dus is het een lening. En daar betaald u rente over. Vaak is de rente bij roodstand best hoog. Denk aan 10-14 %. Maar omdat het slechts om kleinere bedragen gaat en vaak van korte duur is, zijn de kosten vaak wel te overzien. Let op: onder bepaalde voorwaarden bent u ongemerkt ook een lening aangegaan met diverse instanties zonder dat u dat wellicht door heeft of echt van bewust bent. Alles hierover staat uitgelegd op deze pagina.

Het rood staan is een van de meest voorkomende vormen van onbedoeld lenen. U heeft tenslotte meer geld uitgegeven dan dat er op uw rekening stond. Om het rood staan snel op te heffen kunt u een minilening afsluiten. Dat is de snelste en meest effectieve manier om het teveel aan maand aan het eind van uw geld op te vangen.

U kunt hier direct een minilening afsluiten om uw roodstand weg te werken:

Direct een minilening afsluiten

 

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > In het rood staan