Minder werken en uw financiële situatie. Het kán !

Minder werken of deeltijd werken en uw financiële situatie

Minder werken of deeltijdwerken is iets waar maar weinig mensen aan denken als ze een fulltime baan hebben van 40 uur in de week. Er van uitgaande dat u geen zelfstandige bent anders werkt u vast en zeker meer dan 40 uur in de week.

Stel dat u toch minder wilt gaan weken, of in deeltijd werken zoals dat officieel heet. U werkte eerst netjes 40 uur in de week, maar door omstandigheden of persoonlijke wensen wilt u eigenlijk wel een extra dag vrij in de week. Of eens in de twee weken een extra dag vrij is natuurlijk ook heerlijk. Dus uw werkweek, en dus ook uw contract, zal wijzigen naar een contract voor 32 of 36 uur in de week. Minder werken en uw financiële situatie daarbij eens goed bekijken is niet zo moeilijk.

Financiële gevolgen

Uw bruto inkomsten zullen dus ook dalen, en daarmee ook uw besteedbaar inkomen. Toch is het vaak zo dat als u 20% minder gaat werken ( als voorbeeld dat u 1 dag in de week extra vrij bent) , dat uw besteedbaar inkomen niet met 20 % daalt maar misschien met 18 of 19%. Dit is vaak te verklaren doordat u bv een stukje minder verdient in de hoogste loonbelastingschaal of dat u net iets meer kinderopvangtoeslag krijgt omdat uw inkomen iets lager is.

Kan ik lenen met een deeltijdbaan ?

Ja natuurlijk kan dat. U heeft immers toch een vast inkomen hoewel dat niet op een volledige werkweek berust, maar het is wel een vast inkomen dus komt er elke maand geld op uw rekening. En dat is precies wat een kredietverstrekker wil zien. Een soort van zekerheid dat u een lening wel af kunt betalen. Mocht u al een lening of krediet hebben lopen bij een kredietverstrekker, kijk dan goed in de voorwaarden of er staat vermeld of u wijzigingen in uw inkomen moet doorgeven aan de kredietverstrekker.

Een deeltijdbaan is ook een wijziging van uw inkomen en dus bent u volgens de voorwaarden verplicht dit te melden. Het zal bij een lopende lening niet veel uitmaken, maar u voldoet dan tenminste wel aan de voorwaarden van de lopende lening. Mocht u in de toekomst door wat voor een reden alsnog niet in staat zijn uw lening af te lossen, dan heeft u in ieder geval aan uw verplichtingen voldaan door uw lagere inkomen door te geven.

Een lening aanvragen

Als u een lening aanvraagt dan is het eerste wat een kredietverstrekker wilt weten wat uw inkomsten zijn. Wees altijd eerlijk en vermeld uw huidige inkomen, maar meld ook dat uw inkomsten zullen dalen als u al van plan was om minder te gaan werken. U verwacht bijvoorbeeld een kind en wilt minder gaan werken. Zeg dit dan gewoon zodat u de geldverstrekker geen informatie onthoudt. U kunt uzelf namelijk in de vingers snijden als u een lening aanvraagt op uw huidige inkomen, maar dezelfde lening kan te hoog zijn met uw nieuwe lagere inkomen straks. Dus hou uzelf niet voor de gek, voorkom problemen en wees eerlijk en reëel als u uw inkomen opgeeft bij de aanvraag van een lening.

Samenvattend

U wilt of gaat minder werken.
U wilt nu een lening aanvragen.
Het huidige inkomen is gebaseerd op 100 % arbeid 40 uur per week.
Uw inkomen in de toekomst zal dalen naar bv 80%.
De lening die u aanvraagt kan wel op uw huidige 100 % salaris afgesloten worden.
Kijk of bereken of de lening ook op 80% van uw salaris nog afbetaald kan worden.
Wees altijd eerlijk en reëel en voorkom dat u in de financiële problemen komt door u goed te laten adviseren door de kredietverstrekker.

Direct gratis vrijblijvende offertes aanvragen

Direct online een lening aanvragen

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Minder werken en uw financiële situatie