Particulier lenen

Particulier lenen, privé geld lenen zonder bank

Particulier lenen

 

Wil je particulier lenen, dan zijn er voldoende mogelijkheden om dit te doen. Er worden via internet veel particuliere geldleningen aangeboden, dus je zult altijd wel kunnen slagen. Waar kun je dan precies terecht ?

Je kunt het beste particulier lenen bij mensen uit je eigen omgeving. Dit is ook zeker aan te raden, omdat je deze mensen persoonlijk goed kent. Hierdoor kan je makkelijker om geld vragen, omdat ze jou ook kennen, en er wederzijds vertrouwen is. Als je via internet met iemand een overeenkomst aangaat voor een particuliere lening, is het maar de vraag hoe betrouwbaar diegene is.

Particulier geld lenen, liefst met een contract

Het is altijd verstandig om bij particulier lenen gebruik te maken van een contract. Laat alles goed op papier zetten zodat beide partijen verplicht zijn om de overeengekomen afspraken na te leven. Dit geldt zowel voor de geldschieter als voor degene die het geld moet terugbetalen. Ga er niet van uit dat een mondelinge afspraak voldoende is voor particuliere lening, want in de praktijk blijkt dit vaak voor problemen te zorgen, omdat mondelingen afspraken vaak (gedeeltelijk) vergeten worden, of men de afspraak anders heeft begrepen dan de bedoeling was.
Wil je particulier lenen, dan zijn er voldoende mogelijkheden om dit te doen. Er worden via internet veel particuliere geldleningen aangeboden, dus je zult altijd wel kunnen slagen. Waar kun je dan precies terecht ?

Je kunt het beste particulier lenen bij mensen uit je eigen omgeving. Dit is ook zeker aan te raden, omdat je deze mensen persoonlijk goed kent. Hierdoor kan je makkelijker om geld vragen, omdat ze jou ook kennen, en er wederzijds vertrouwen is.  Als je via internet met iemand een overeenkomst aangaat voor een particuliere lening, is het maar de vraag hoe betrouwbaar diegene is.

Onderling zijn er meestal toch wat soepelere afspraken te maken met een particuliere lening dan de afspraken die je kunt maken met een erkende kredietverstrekker. Dit maakt particulier lenen aantrekkelijk en is daarom de reden dat particulier lenen veel voorkomt.

Lenen binnen je sociale kring

Als je geld wilt lenen van iemand uit je eigen sociale (vrienden) kring is het belangrijk om de afspraken duidelijk op papier te zetten.  Je bent niet de enige die erin trapt om het niet te doen bij particulier geld lenen, waardoor er later de grootste ruzies ontstaan over het geleende geld. Want ook al denk je iemand nog zo goed te kennen, als er geld in het spel is kunnen mensen toch wel eens veranderen. Wees verstandig als je particulier leent en zet alle afspraken op papier.

Praktijkvoorbeeld van een lening bij vrienden en familie

Het volgende voorbeeld uit de praktijk geeft aan dat lenen binnen je sociale kring, bij vrienden en familie niet slecht uit hoeft te pakken:

Er waren eens 2 mensen die een onderneming wilden overnemen van een franchise keten. De onderneming was geheel gebaseerd op toelevering van de producten uit andere delen van het land, georganiseerd door de franchise keten. Echter de 2 ondernemers wilden de zaak zelf runnen en hun eigen producten gaan maken, omdat het inkopen van elders geproduceerde producten stukken duurder was. Dit vond de franchise-keten geen goed idee en gaf de ondernemers de mogelijkheid om de zaak over te nemen en daarmee uit de franchise te stappen. Echter het opstarten van de zaak had al het nodige gekost en daardoor kon er geen extra geld geleend worden bij een bank om zich uit de franchise te kopen.

Er werd vervolgens een verzoek gedaan op familie en vrienden binnen hun sociale kring. Deze werd uitgelegd wat de situatie was en samen met een financieel overzicht werd een ieder gevraagd of, en zo ja, hoeveel men dan zou willen lenen aan de onderneming. Als onderpand werd een dure machine, aangeschaft voor het zelf produceren van de producten, ingezet.

Als beloning werd er een rente gegeven die ruim boven de huidige spaarrente stond. Dit was gedaan om de mensen toch te motiveren om geld uit te lenen aan deze personen. Met als onderpand, of garantie, de waarde van de machine. Uiteraard werd alles op papier vastgelegd en als officieel document ondertekend door beide partijen. Dit is een rechtsgeldig document. Een voorbeeld van een soortgelijk lening contract kunt u hier vinden.

Voorbeeld contract voor het particulier lenen van geld (PDF)

Het gevolg was dat de onderneming binnen 2 á 3 dagen het benodigde bedrag al kon ontvangen, van diverse vrienden en familie. De onderneming kon doorstarten als zelfstandige onderneming zonder nog verbonden te zijn aan de frachise keten.

Dit echt gebeurde verhaal geeft aan dat lenen binnen je sociale kring, van vrienden en familie zeker de moeite waard is om eens te onderzoeken. Mocht u in een soortgelijke situatie terecht komen dan is dit, zonder tussenkomst van een bank,  waar u wellicht niet meer terecht kunt, de ideale manier om geld te lenen.

Online particulier geld lenen

Online worden ook veel particuliere leningen aangeboden, op marktplaatsen bijvoorbeeld die speciaal voor particulier lenen bedoeld zijn. We raden dit niet echt aan. Zelfs als je alles al geprobeerd hebt , is het verstandig om beter helemaal geen particuliere lening aan te gaan dan particulier geld lenen via internet bij iemand die je niet kent.

Let altijd goed op bij particulier lenen op het internet, want je zou niet de eerste zijn die op deze manier wordt opgelicht. Via internet worden er allerlei soorten slimme trucs gebruikt om onder overeenkomsten voor dit soort leningen uit te komen. Particulier lenen bij een wildvreemde (via internet) heeft een vrij slechte naam en op die manier lenen brengt een risico met zich mee.

Over het algemeen is geld lenen bij een daartoe bevoegde instantie het meest verantwoord en het veiligst.  Er wordt daarbij  een officieel contract opgesteld en vooraf worden alle mogelijkheden uitgebreid met je doorgenomen. Bij een erkende instantie weet je, in tegenstelling tot bij particuliere geldlening, waar je aan toe bent. Bij geld lenen van een particulier kan uiteraard ook alles netjes en volgens afspraak verlopen, maar toch horen we verhalen waarbij de particuliere lening niet de beste optie is geweest.  Denk dus goed na voordat je begint aan een particuliere  lening.

Voordelen van particulier lenen

-Vaak is het geld snel beschikbaar
-Géén controle bij het BKR Bureau KredietRegistratie
-Zelf afspraken maken over het terugbetalen, wellicht variabel terugbetalen of met tussenpozen
-Géén boete bij vervroegde aflossing

Nadelen van particulier lenen

-Rente is vaak hoger dan bij een officiele kredietverstrekker
-Zelf een overeenkomst opstellen en tekenen
-Lenen van bekenden of familie kan de onderlinge relatie onder druk zetten
-Minder privacy, uw familie of vrienden waarvan u leent kennen deels uw financiele situatie

Geld lenen via een officiele instantie

Wil je toch zekerheid en geen gedoe, leen dan gewoon bij een erkende instantie. Dat geeft duidelijkheid, overzicht, vertrouwen en hierbij hoeft uw vrienden- en familiekring niet te weten dat u geld leent. Dus in zekere zin ook nog eens anoniem. Een overzicht van kredietverstrekkers waarbij u geld kunt lenen bij een officiele instantie vindt u op deze pagina.

Direct online alle geldverstrekkers vergelijken en aanvragen