Wat is direct lending

3 december 2020

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Wat is direct lending

direct lending

Direct lending is trending

Direct lending is wanneer je een zakelijke financiering zoekt bij een niet-bancaire partij. Ofwel een partij die geen bank is.

Er zijn in deze tijd veel mogelijkheden voor ondernemers om een lening af te sluiten bij een niet-bancaire partij. Dit wordt ook wel direct lending genoemd.

Direct lending is dus een vorm van bedrijfsfinanciering, waarbij de non-bancaire geldverstrekker een lening verstrekt aan ondernemingen zonder tussenkomst van een bank als intermediair.

Er zijn verschillende vormen van direct lending, afhankelijk van het doel van de lening. Denk hierbij aan investeren voor de lange termijn of het aantrekken van extra werkkapitaal.

Direct lending is geschikt voor diverse soorten investeringen zoals voor het uitbreiden van de bedrijfsuitrusting of voor grote verbouwingsplannen. Ook het aanschaffen van machines en gebouwen behoort tot de mogelijkheden.

Om wat voor bedragen gaat het bij direct lending om?

Elke kredietverstrekker heeft een eigen bandbreedte voor de hoogte van de leningen. De één verstrekt leningen tot 250.000 euro en de ander tot 1 miljoen. De ondergrens is soms zelfs vanaf 1000 euro.

Dus voor de hoogte van bedragen geldt dat direct lending breed toepasbaar is. In het algemeen kun je vanaf 1000 euro tot een miljoen euro lenen. Enkele aanbieders gaan hoger dan dat, zelfs tot 5 miljoen.

Hoe vraag je een zakelijke financiering aan en hoe vindt de beoordeling en afhandeling plaats?

Alle zakelijke kredietverstrekkers werken via het internet. De aanvraag gebeurt geheel online en is vaak binnen enkele minuten geregeld.

Vervolgens moeten er enkele documenten worden aangeleverd en van daaruit wordt precies uitgelegd hoe de afhandeling verder gaat. Bij bedragen onder de 500.000 euro vindt meestal de volledige beoordeling plaats op basis van de verstrekte gegevens.

De beoordeling van de aanvraag is meestal binnen enkele uren tot uiterlijk 24 uur afgerond.
Dat is nog eens snel vergeleken met een reguliere bank.

Bij de grotere leningen kan het aanvraagproces meer persoonlijk zijn. Dan heeft de zakelijke kredietaanvrager de gelegenheid zijn plannen in een persoonlijk gesprek toe te lichten. Het gaat immers om grote bedragen. Dat doe je niet zomaar even online.

De doorlooptijd van de aanvraag duurt dan wat langer omdat er meer maatwerk geleverd moet worden.

Zakelijk lenen zonder banken

Wat zijn de kenmerken van direct lending?

Er zijn 6 typische kenmerken van een direct lending partij.

1) Ze zijn non-bancair
Direct lending is een financieringsvorm zonder tussenkomst van een bank.

2) Slechts één loket
De aanwezigheid van een direct lender is via een fonds of platform. De klant merkt niet dat achter dat loket de funding van de direct lender zelf plaatsvindt door meerdere beleggers en investeerders. Voor hen is direct lending dan ook een beleggingsproduct.

3) Niche-spelers
Het aantal aanbieders is in de afgelopen jaren sterk toegenomen. Niche spelers opereren op hun specifieke terrein veelal snel en ruimhartig. Het zijn ondernemers die denken net als ondernemers. Niet als bank.

4) Doorlooptijd
Ze werken snel. Als de beoordeling van een leningaanvraag plaatsvindt op basis van algoritmen krijgt de aanvrager binnen 24 uur uitsluitsel maar meestal sneller. Langer dan een paar dagen duurt het nooit.

5) Vaste lening
De financiering wordt doorgaans verstrekt in de vorm van een vaste lening, met een vooraf afgesproken looptijd, alossingsschema en rente. Zie het als een persoonlijke lening, maar dan zakelijk.

6) Zekerheden

Hier kom je verschillende beleidsvormen tegen. Een aantal financiers verstrekt bewust blanco leningen, zonder zekerheden. Dat is gemakkelijk en vereist nauwelijks afstemming met andere financiers. Ze zijn daardoor wel wat duurder.

Er zijn ook direct lenders die wel werken met zekerheden. Waar nodig gaat dit in overleg met andere financiers waarbij veelal de gewone bank meespeelt. Banken raken hier aan gewend en zien dat het ook anders kan. New10 wil ook op die manier meedoen.

Zoek je een snelle zakelijke lening zonder tussenkomst van een bank? Kijk dan in ons overzicht van zakelijke kredietverstrekkers en vraag gratis en vrijblijvend meerdere offertes aan voor jouw onderneming.

Groei. Droom. Doe het nu.

Zakelijk lenen zonder bank

Zakelijk lenen zonder bank. Binnen 24 uur geregeld.


-Korte looptijd
-Rente vanaf 0,5% per maand
-Zonder BKR toetsing

U bent hier: Home > Nieuws over geld lenen > Wat is direct lending