Als u een lening afsluit in België wordt u geregistreerd bij het CKP

Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) in België

De Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) is een instrument in de strijd tegen de overmatige schuldenlast. Ze registreert alle kredieten die door natuurlijke personen voor privé-doeleinden worden afgesloten alsook de eventuele wanbetalingen met betrekking tot deze kredieten. Kredietgevers dienen haar verplicht te raadplegen voordat ze een krediet toekennen aan inwoners van België.

Een CKP registratie wordt altijd gedaan om er voor te zorgen dat u niet zomaar bij meerdere geldverstrekkers een lening afsluit. Zo zou u heel veel geld bij elkaar kunnen lenen bij meerdere instanties zonder dat deze dat van elkaar weten. Dat wordt met een CKP registratie voorkomen. Hierdoor kan uw schuld te hoog worden, of voorkomt dat u de ene schuld met de andere lening gaat aflossen. Dit is in principe niet verboden, als u ergens anders een nieuwe goedkopere of betere lening kunt krijgen. In ieder geval wordt er precies bijgehouden hoeveel uw schuld is en of u nog recht heeft op een extra geldbedrag bij de aanvraag van een nieuwe lening. Ook als u een hypotheek gaat aanvragen dan wordt er gecontroleerd of en hoeveel uw schuld is die u op dat moment al heeft lopen.

Kredietgevers kunnen met de informatie van het BKR een aanvraag van een nieuwe lening of hypotheek beter beoordelen.

Kan ik met een CKP registratie een lening afsluiten ?

Ja dat kan vaak wel. Dat is afhankelijk van de hoogte en soort lening die u al heeft lopen. Niet elke lening die u heeft is een reden om daarnaast niet nog een lening af te kunnen sluiten. Een negatieve codering bij het CKP hoeft er niet per sé voor te zorgen dat u geen lening meer kunt afsluiten. Wel kan het gebeuren dat u te maken krijgt met een hogere rente doordat u tot een zogenaamde risicogroep behoort.

Raadpleging van uw gegevens bij de CKP

U kunt als consument ook zelf uw gegevens raadplegen bij de CKP. Kijk hiervoor op deze pagina en volg de instructies.
Lees alle overige informatie over de CKP op deze pagina.

Een lening afsluiten in België

Een lening afsluiten in België is weliswaar zeer goed mogelijk, wij adviseren u dan ook om een van de kredietgevers uit ons overzicht op deze pagina te kiezen:

Lenen in Belgie

 

 

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Centrale voor kredieten aan particulieren (CKP) in België