Samenwonen of trouwen

Samenwonen of trouwen. Regel samen je geldzaken.

Samenwonen of trouwen

Als u gaat samenwonen of trouwen (en dan pas samen gaat wonen), dan verandert er veel in uw financiële huishouding. U was gewend om zelf uw geldzaken te regelen en u had zelf overzicht en controle over uw inkomsten en uitgaven.

Inkomsten en uitgaven

Het uitgeven van geld, betalen van rekeningen en vaste lasten kunt u samen heel goed regelen. U kunt natuurlijk uw eigen salarisrekening, of prive-rekening van de bank gebruiken om de lasten, boodschappen en persoonlijke uitgaven te beheren.

Maar als uw partner dit ook doet, dan komt de vraag vanzelf: Wie betaalt wat. Jij het licht en ik de huur? Of jij de boodschappen en ik de verzekeringen ? Dat gaat vaak niet goed. De een betaalt meer dan de ander, de ander verdient misschien weer meer, en voor je t weet heb je hier ongewenste discussies over en misschien zelfs ruzie.

Regel het samen

Een mooie oplossing die je kan gebruiken om duidelijkheid en overzicht te scheppen is het openen van een en/of rekening bij de bank. Dit is een gezamenlijke rekening waar je allebei op kan storten en van kan betalen met een pinpas. Deze rekening gebruik je dan als algemene pot waarin je beiden elke maand een vast bedrag stort, eventueel naar verhouding van wat je elk verdiend, en van waaruit alle gezamenlijke lasten worden betaald. Je hoeft zo maar 1 rekeningnummer door t geven voor alle instanties, zoals hypotheek, gas/water/licht, verzekeringen, boodschappen en alle andere gezamenlijke uitgaven. Dit geeft overzicht en duidelijkheid voor iedereen.

Samen een lening afsluiten

Het kan natuurlijk voorkomen dat beide inkomens samen net niet genoeg zijn om grote uitgaven te doen. En vooral in de beginperiode van samenwonen is het geld het hardste nodig. Denk aan het inrichten van de woning en alle bijkomende kosten als verbouwen, schilderen en verhuiskosten. Al met al is het niet vreemd als je in het begin samen even wat geld tekort komt. Als je samen een huishouden runt, kun je samen een lening afsluiten voor genoemde zaken. Maar ook voor andere dingen als bv een auto of een caravan natuurlijk.

Vraag hier diverse offertes aan en kijk welke lening het beste bij jullie past:

Naar het overzicht van kredietverstrekkers

U bent hier: Home > Alles over geld lenen > Samenwonen of trouwen